נכתב על ידי אורי פוקס, מנהל "מרכז בטיפול" לטיפול בחרדות
הפרעות חרדה אצל מבוגרים הן מבין הבעיות הנפשיות הנפוצות ביותר. למרות שיש לחרדה שלל טיפולים יעילים, רוב המבוגרים הסובלים ממנה נמנעים מלפנות לטיפול, הן בשל סטיגמות הנוגעות לטיפול והן בשל חוסר מודעות.
בקרב מבוגרים, קל להבחין בין חרדה שהיא נורמלית לבין הפרעת חרדה המשפיעה באופן שלילי על התפקוד, כלומר: כאשר תפקוד המבוגר נפגע ניתן לסווג את החרדה כלא תקינה.
בילדים לעומת זאת, קשה יותר לאבחן את החרדה כיוון שהיא יכולה להוות חלק בלתי נפרד מהתפתחות תקינה.
למשל, חרדת נטישה בגיל צעיר היא תופעה תקינה, וכן חרדה מברקים, רעמים וחושך.
בשונה מחרדות אצל ילדים, שלעיתים קשה לשים את האצבע על הגורמים המובילים לחרדה, וממילא קשה יותר לטפל, אצל מבוגרים יש שלל דרכים יעילות והדרגתיות לטיפול בחרדה מהשורש.
עודד, איש הייטק כבן 40, הגיע אלינו לטיפול בעקבות מוות פתאומי של אמו.
כתוצאה מהקושי שנחת עליו כרעם ביום בהיר, החל לסבול מהתקפי חרדה על בסיס יומיומי.
ההתקפים כללו שלל סימפטומים לא נעימים כגון: רעידות, דופק מואץ, תחושת מחנק, נשימה לא תקינה וסחרחורת.
עודד שיתף אותי שבילדותו סבל מדי פעם מהתקפי חרדה לא רציניים, אך לא לקח אותם "ברצינות" שכן לא ידע כיצד להתמודד איתם.
לפני שהגיע אליי, ביקר עודד אצל פסיכיאטר ונעזר בתרופה בשם ציפרלקס, אותה המשיך ליטול במהלך המפגשים שלנו.
עם זאת, הפחד המשיך לנקר בו: מה יקרה אם שוב תתפתח חרדה? כיצד אתמודד בלי הכדורים?
פחד זה, הוא שהוביל אותו בסופו של דבר לקליניקה שלנו.
חרדה היא לא משהו גנטי שהאדם נולד לתוכו, אלא מצב שהוא בר שינוי וטיפול.
במקרים רבים, הפרעת החרדה תתחיל להתפתח כבר בגילאים הצעירים, כמו אצל עודד, כאשר הילד יגדל לצד הורים חרדתיים המשרים אווירה מודאגת בכל מקום ובכל זמן.
עם זאת, חשוב לדעת כי חרדות עלולות להתפתח כתוצאה מגורמים שונים, ולא תמיד ניתן להצביע על סיבה אחת בלבד.
מקובל לחשוב שחרדה נובעת מגורמים פסיכולוגיים, מאירועים שונים שהתרחשו במהלך החיים וגם מגורמים פיזולוגיים שונים כמו תורשה.
חלק גדול מהמבוגרים מפגינים מיחושים גופניים, לחץ, מחשבות טורדניות וכן פחד מתמיד מפני אסון הקרב ובא. חלקם יפגינו התנהגות קפדנית או אובסיסייבית, ואצל אחרים החרדה תבוא לידי ביטוי באי שקט נפשי ובתחושת כבדות.
הבעיה בתחושות הללו היא שהן אינן נקודתיות. כאשר לא מטפלים בהן, הן עשויות להתגבר עם הזמן ולהתפשט לתחומים נוספים בחיים.
בלא טיפול מתאים, עשויה להופיע התנהגות קבועה של הימנעות, הגורמת למבוגר להתנתק מאירועים שונים בחייו: לא לצאת לרחוב, להימנע ממפגשים חברתיים וכן הלאה.
לתפיסתי כמטפל CBT בחדרה המומחה בבריאות הנפש, מאותו רגע שמופיעים סימני החרדה הראשונים, ההפרעה עשויה להתפתח כמו רכבת הרים, עם עליות וירידות בכל תחומי החיים, ויש לעצור זאת בזמן לפני שהמצב יצא משליטה.
טיפולים תרופתיים
תרופות פסיכיאטריות תורמות לשינויים במאזן הכימי במוח ובמערכת העצבים, ומשפיעות באופן חיובי על מצב הרוח ורמת המוטיבציה.
פעמים רבות בפניה לפסיכיאטר או למטפל יומלץ טיפול תרופתי שנועד לסייע "לרכך" את החרדה, ולקלוט את הטיפול הפסיכולוגי בצורה טובה יותר.
קיימות שלל תרופות נגד חרדה, הנחלקות לשתי קבוצות עיקריות: הדור הישן של התרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים וקבוצת תרופות נגד חרדה השייכות לדור החדש ממשפחת ה- SSRI.
משפחה וותיקה של תרופות הכוללת תרופות כדוגמת וואבן, קסאנקס, וואליום, לוריוון ועוד. תרופות אלו משפיעות על הגוף באופן מידי, ומתאימות בעיקר עבור טיפול בחרדות טראומות.
חשוב להדגיש כי בשימוש ממושך הן עלולות לגרום לפיתוח תלות, הסתברות לדיכאון ופגיעה ביכולת הקוגניטיבית.
משפחת תרופות השייכת ל"דור החדש" וכוללת תרופות כדוגמת פרוזק, פריזמה, סרוקסט, רסיטל, לוסטרל, ציפרמיל ואחרות. תרופות אלו נחשבות כקו ההגנה המוביל והמתקדם כיום נגד חרדות במבוגרים, שכן הן מעכבות את ניצול הסרוטונין במוח. עם זאת, יש להתייחס לכובד ראש להשלכות ארכות הטווח של שימוש בתרופות אלה.
שיטה נוספת לטיפול בחרדות אצל מבוגרים היא באמצעות מכשיר קלמיגו. מדובר במכשיר המבוסס על טכנולוגיית ביופידבק – המכשיר קולט את דפוס הנשימה של המשתמש, ומכוון אותו בצורה הדרגתית לנשימה איטית (טיפולית) באמצעות רטט.
המכשיר פועל על חוש המישוש, חוש הריח וחוש הראיה, ומסייע לאדם להגיע בצורה מבוקרת לנשימה איטית ורגועה יותר תוך דקות.
שימוש קבוע במכשיר יכול לסייע להפחית את החרדה לא רק בזמן השימוש, אלא גם למנוע אירועי חרדה עתידיים.
שיטת הטיפול הפסיכולוגי מבוססת על שיחות, ולא מתמקדת רק בבעיה שהובילה לחרדות אצל המבוגר אלא במכלול חייו וחוויותיו האישיות.
טיפול זה יכול לסייע בעיקר כאשר המתחים והלחצים קשורים לעניין רגשי כמו בעיות בקשר הזוגי או בעבודה.
במהלך הטיפול הפסיכולוגי מגלה המטופל בהדרגה את שלל הגורמים הרגשיים והאישיותיים התורמים להתפתחות החרדה. לפי שיטה זו, החרדה נובעת מגורמים לא מודעים שיש לעבדם בטיפול.
במילים אחרות: החרדה היא רק סימפטום ממוקד המאותת על בעיה פסיכולוגית עמוקה יותר, כך שאין טעם לטפל רק בסימפטום, שכן כך הבעיה תישאר.
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הינו תחום המומחיות שלי, ובעיניי גם הטיפול היעיל ביותר לחרדה אצל מבוגרים. מדובר בטיפול ממוקד וקצר מועד, במהלכו לומד המטופל מהן המחשבות שמגבירות את החרדה, ואילו דפוסי מחשבה והתנהגות מכניסים אותו ללחץ.
המטרה היא לצפות את המצבים הללו מראש על ידי שלל כלים אפקטיביים וכך גם להצליח לנטרל את החרדה כאשר היא מופיעה. הטיפול מתבצע בקליניקה וגם באמצעות תרגילי בית הניתנים בכתב, כך שהמטופל יכול להבחין בשינוי בצורה הדרגתית.
גם כאשר הטיפול מסתיים, על המטופל להמשיך ולנטרל את המחשבות הבעייתיות, על מנת שיוכל לשמר את ההישגים לאורך זמן.
הטיפול אומנם אפקטיבי מאוד, אך כדי שהוא יעבוד נדרש מהמטופל:
בקליניקה אנו מעניקים תמיכה טיפולית המתבססת על הגישה הקוגניטיבית התנהגותית, יחד עם השיטה הפסיכולוגית וממליצים על שילוב עם מכשיר הקלמיגו למתן מענה מיידי להתקף חרדה.
אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר כדי לשמוע עוד על שיטות הטיפול השונות לטיפול בחרדה. בקרו אותנו באתר בלחיצה כאן
בסרטון הבא תוכלו לשמוע עוד על הקלמיגו:https://www.youtube.com/watch?v=CwcuOSgC6-E
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.