מה הקשר בין לחץ דם גבוה, סוכרת, מחלות מעי דלקתיות ועוד מגוון מחלות?

מה הקשר בין לחץ דם גבוה וסוכרת, מחלות מעי דלקתיות ועוד מגוון מחלות?

המונח “לחץ דם” מתייחס לעוצמת הכח המופעל על דפנות כלי הדם על ידי הדם.

כשאדם מאובחן ב”לחץ דם גבוה”- הכוונה לכך שהלחץ שמופעל על דפנות כלי הדם גבוה מידי ועלול לסכן אותו.

היום נבין למה נשימה טיפולית היא אמצעי אפקטיבי לטיפול ביתר לחץ דם ומה הקשר בין לחץ דם למחלות אחרות כמו סוכרת, מחלות מעי דלקתיות ואף סרטן.

הכל מתחיל בשתי מערכות המתקיימות בגופינו במקביל:

מערכת העצבים הסימפטטית

ומערכת העצבים הפרה-סימפטטית.

 

המערכת הסימפטטית אחראית, בין היתר, על תגובת “ברח או קפא” כתגובה למצבי חירום.

כלומר, כשאנחנו במצב חירום- המערכת גורמת לנו “לברוח” או “לקפוא על המקום”.

מערכת זו היא חשובה ואפקטיבית מאוד כאשר מתקיימת סכנה מיידית ואנחנו נדרשים להגיב מיידית.

לדוגמא: רכב מתקרב אלינו במהירות גבוהה, המערכת הסימפטטית מופעלת וגורמת לנו לרוץ ולהתרחק.

במצב זה- הלב מאיץ מאוד את פעולתו, לחץ הדם עולה כדי להזרים כמה שיותר דם לגפיים שאחראיים על המילוט מהסכנה, הגוף מפריש הורמוני סטרס כמו קורטיזול ואדרנלין.

 

לעומת זאת, המערכת הפרה-סימפטטית אחראית על פעולות “מנוחה ועיכול”. במצב זה קצב הלב פוחת, כלי הדם מתרחבים והדם מגיע בקלות יותר לכל איזורי הגוף- ונושא בתוכו חומרי בניין (חמצן, חומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים ועוד) להם הגוף זקוק כדי לבצע תחזוקה עצמית וריפוי.

במצב זה לגוף מתאפשר לבצע עיכול טוב יותר, מיקוד בפעולות מערכת החיסון, חיסול תאים סרטניים, ריפוי פציעות, איזון רמות הסוכר ועוד ועוד.

 

שתי המערכות הללו חשובות מאוד כשהן פועלות זו לצד זו. אז איפה הבעיה?

הבעיה היא שבאורח החיים של רובינו, ולבטח של אנשים שסובלים ליתר לחץ דם, המערכת הסימפטטית, שמיועדת למצבי חירום, מופעלת הרבה יותר מהצורך האמיתי והרבה יותר ממה שהגוף מסוגל לשאת.

זה קורה בין היתר, מכיוון שאנחנו נתונים לסטרס קבוע ומתמשך והגוף שלנו נכנס למצב סימפטטי לא רק כאשר מתקיימת סכנה מוחשית וברורה (כמו רכב מתקרב), אלא גם במצבים הרבה יותר שגרתיים: דאגות לעתיד שלנו או של יקירינו, עלבון מאדם קרוב, פחד ממשהו שקרה בעבר, פוסט טראומה, מצב כלכלי, חדשות מדאיגות ועוד ועוד.

 

אז מה עושים? איך משקיטים את המערכת הסימפטטית כשאין בה צורך ומפעילים יותר את המערכת הפרה סימפטטית?

 

התשובה נמצאת באמצעי טבעי לחלוטין, בו צויידנו עם בואנו לעולם: הנשימה.

מחקרים מראים שבאמצעות נשימה טיפולית מתרחשים בגוף תהליכי ריפוי והבראה אפקטיביים לא פחות מחלק מהתרופות הכימיות. אך בשביל להנות מהסגולות הללו מוכרחים להבין את המונח “נשימה טיפולית”.

נשימה טיפולית היא נשימה איטית מאוד של כ 6-8 נשימות בדקה. נשימה מסוג זה מרגיעה את המערכת כולה ומפעילה את המערכת הפרה סימפטטית. רבים מייחסים נשימה זו ליוגים במזרח הרחוק שמתאמנים רוב חייהם על טכניקת נשימה זו.

לנשימה זו סגולות בריאותיות נרחבות שכוללות הרחבה והגמשה של כלי הדם ולפיכך ירידה בלחץ הדם, שיפור באיכות השינה, הפחתת מתח נפשי, שיפור תפקוד מערכת החיסון ועוד.

ולמרות שנשימה זו פעולה שכל אחד מאיתנו מבצע כל הזמן, נשימה טיפולית דורשת אימון והנחיה.

בפעם הראשונה כשמנסים לנשום נשימה טיפולית- לרוב מצליחים להאט ולהעמיק מעט את הנשימה ואף להירגע לזמן מה אך המחשבות שבות ומשתלטות על התודעה ולרוב הפוקוס הולך לאיבוד ואיתו גם האטת הנשימה.

מי שמתרגל מדיטציה באופן קבוע סביר שפיתח מיומנות נשימה נכונה יותר אך רק מעטים מהמתרגלים באמת הצליחו להגיע לנשימה טיפולית בכוחות עצמם.

 

אז מה הפתרון? האם אדם רגיל יכול בכלל להגיע לנשימה טיפולית?

הפתרון למצב זה מגיע מכיוון קצת לא צפוי: המוזיקה.

על פי מחקרים רפואיים שפורסמו במגזין ליתר לחץ דם האמריקאי הנחיה מוזיקלית באמצעות מנגינות מיוחדות תורמת להאטת הנשימה אפקטיבית מאוד בסיוע להגיע לנשימה טיפולית, הפעלת המערכת הפרה סימפטטית והפחה בלחץ הדם.

יתרה מזאת, נשימה טיפולית של 15 דקות ביום משפרת את איכות השינה, מפחיתה את רמות המתח הנפשי ותורמת לתפקוד תקין של שלל מערכות הגוף.

המוזיקה מורכבת מתדרים. אם יצא לכם פעם לשבת ליד רמקול בחתונה שמחה וקצבית, אולי חשתם עליה בקצב הלב. על אותו עקרון, התאמת מוזיקה טיפולית מאפשרת לסייע בהאטת קצב הנשימה ולפיכך הפעלת המערכת הפרה סימפטטית.

 

איך אפשר להיעזר במוזיקה טיפולית וגם לודא שהמחשבות לא סוחפות לאבדן נשימה טיפולית?

בדיוק לשם כך פותח מכשיר שנקרא רספירייט ונרשם כפטנט בארה”ב. מדובר במכשיר ביופידבק לטיפול ביתי ללחץ דם. במהלך הטיפול מחברים חגורת דופק לחזה או הבטן ואוזניות לאוזניים ומקשיבים למוזיקה שמותאמת אישית למדדי הלב וגורמת להארכת הנשימה עד לכדי הפעלת המערכת הפרה- סימפטטית.

מדובר במכשיר לא פחות ממהפכני, לדעת איגוד הקרדיולוגים האמריקאי שהמליץ עליו כהמלצה טיפולית לא תרופתית בלחץ דם גבוה.

השימוש במכשיר הרספירייט מצריך 15 דקות ביום בלבד והוא מפחית את לחץ הדם לא רק בעת השימוש, אלא לכ-24 שעות, בהן המערכת הפרה סימפטטית מופעלת ולגוף מתאפשרים תהליכי ריפוי עצמי והתחדשות.

פועל יוצא של שימוש המכשיר הוא שיפור דרמטי באיכות השינה, בייחוד אם משתמשים בו לפני השינה.

יש לזכור שבעוד שמדובר במכשיר ביתי, כל בני הבית יכולים להשתמש בו. אין בו כל סיכון והוא לא יוריד את לחץ הדם מתחת לרצוי, אלא רק יתרום לאיזונו.

המכשיר מאושר על ידי משרד הבריאות, ה- FDA האמריקאי ומומלץ עד ידי הקרדיולוגים הבכירים ביותר בארה”ב.

 

 

*אין במאמר זה כדי להמליץ על הפסקת תרופות או הימנעות מנטילת תרופות לאיזון לחץ הדם. יש להיוועץ ברופא המטפל לפני הפסקת תרופות או שינוי במינון.

 

 

 

 

 

 

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.